18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przemysław Wieloch: Na wigilijnym stole nowinek nie chcemy

Maciej Wiśniewski
Przemysław Wieloch poleca dania na święta
Przemysław Wieloch poleca dania na święta Maciej Wiśniewski
Przemysław Wieloch, szef kuchni restauracji Jan, autor przepisów do książki kucharskiej prezydenta Komorowskiego, poleca dania na świąteczny stół.

Na pańskim wigilijnym stole będzie klasyka, czy nowości?
Przemysław Wieloch: Trochę tego, trochę tego. Z nowości, np. zupa grzybowa muśnięta oliwą truflową z pierożkami z borowikami, oczywiście będzie karp smażony, do tego łosoś gotowany w niskiej temperaturze z cytrynami i rodzynkami. Na deser zaserwuję pierożki z makiem na sosie karmelowym z lodami waniliowymi. Ten deser świetnie sprzedaje się w restauracji, zamiast makiełek. Generalnie jednak nasi klienci wybierają dania tradycyjne, co wynika pewnie ze specyfiki tych świąt i naszej kultury.

Czytaj jak Przemysław Wieloch pisał przepisy do ksiązki kucharskiej dla prezydenta Komorowskiego

Każdy opiera się na dwunastu klasycznych potrawach. Mieliśmy w ofercie kilka nowych rzeczy, ale wszyscy i tak dążą do tradycji. Musi być karp klasycznie smażony lub pieczony z pieczarkami, czasami zamieniony na pstrąga w galarecie. Obowiązkowo zupa grzybowa, rybna lub barszcz czerwony z uszkami grzybowymi, no i kapusta klasyczna z grochem lub grzybami.

Wigilia słynie z tego, że przyrządzamy ją sami. Dużo osób kupuje gotowe dania?
Przemysław Wieloch: Z roku na rok zauważamy wzrost liczby klientów, którzy zamawiają u nas całą wigilię. Odbierają i wystawiają gotową na stół. Myślę, że to wynika z pośpiechu, w którym żyjemy. Potrawy wigilijne wymagają czasu, kapustę się gotuje pół dnia, lepienie pierogów zajmuje nawet parę godzin.

A co poleca pan na świąteczny obiad?
Przemysław Wieloch: Klienci zamawiają najróżniejsze dania, od kaczek, ryb pieczonych w całości, po zwykłe zrazy. Ja proponuję gęś duszoną w tłuszczu, do tego buraczki z orzeszkami piniowymi i sosem jabłkowym i ewentualnie kluseczki z masłem czosnkowym.

Po Świętach wielu z nas cierpi na dolegliwości związane z przejedzeniem. Jak im zaradzić?
Przemysław Wieloch: Najlepszą metodą jest odpowiednio wcześnie wstać od stołu. Ja tą zasadę wprowadziłem w swoim domu wiele lat temu i świetnie się sprawdza. Oczywiście na dolegliwości związane z przejedzeniem najlepsze jest coś lekkiego, oczyszczającego np. bulion warzywny, bogaty w składniki mineralne i gotowane mięso. Chodzi o to, żeby żołądek po tłustej, świątecznej strawie odpoczął, bo niedługo Sylwester.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto