W skrócie
Dawniej nasze babcie suszyły jabłka na kuchni opalanej drewnem albo na słońcu. W podobny sposób można było suszyć grzyby, gruszki i śliwki. Współcześnie suszone jabłka można zrobić w piekarniku lub przy pomocy suszarki do warzyw. Każda z opcji pomoże uzyskać wszechstronny produkt do jedzenia w formie słodkiej przekąski.

Suszone jabłka – przepis na zimę
Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 słodko-kwaśne jabłka,
- 20 ml soku z cytryny.
Opcjonalnie:
- 10 g przyprawy do piernika,
- 5 g cukru trzcinowego,
- szczypta soli.
Jak zrobić suszone jabłka?
Przygotowanie:
- Owoce należy umyć, odciąć górę i dół, wedle gustu można usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cienkie plastry przy pomocy noża szefa kuchni albo szatkownicy typu mandolina.
- Jabłka trzeba polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Zapobiegnie to ciemnieniu owoców.
- Jeśli wybieracie doprawienie jabłek, to w miseczce należy wymieszać przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i szczyptę soli.
- Przyprawy dosypujemy do jabłek i dokładnie mieszamy.
- Jabłka należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° Celsjusza na około 70 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości plasterków jabłka oraz upodobań dotyczących stopnia wysuszenia jabłek.
Suszenie jabłek w suszarce
Można zastanawiać się jak suszyć jabłka w suszarce. Na szczęście wykonanie jest równie proste jak w piekarniku. Przygotowane plastry jabłek należy ułożyć równomiernie i w odstępach na sitkach suszarki, a następnie włączyć urządzenie na 50 minut z temperaturą ustawioną na 60° Celsjusza. Po tym czasie jabłka powinny być wysuszone. Warto obserwować proces suszenia jabłek, gdyż suszarki do warzyw i owoców od różnych producentów mogą mieć różny zakres dostępnych temperatur.
Czytaj także: Domowy mus jabłkowy idealny do szarlotki. Poznaj przepis na aromatyczny przecier z cynamonem
Przyprawy do suszonych jabłek
Rodzaj przypraw można dostosować do swojego smaku lub całkowicie je pominąć. Zachęcamy do korzystania z korzennych aromatów np.: cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, kardamonu lub ziela angielskiego. Jeżeli przygotowujecie suszone jabłka do kompotu wigilijnego, to możecie pominąć etap doprawiania.
Zastosowanie suszonych jabłek
Suszone jabłka warto przechowywać w czystym słoiku ze szczelną zakrętką. Suszone jabłka można stosować na wiele sposób. Najczęściej wykorzystuje się je jako składnik suszu do wigilijnego kompotu. Można także zmielić je w blenderze na proszek i używać jako słodzik do szarlotki. W ten sposób wypieki zyskają naturalny słodzik. Suszone jabłka będą także świetnym dodatkiem do zimowej herbaty lub do ziołowych naparów z rozmarynem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?