Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Bełchatowie odbyły się dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen", ZDJĘCIA, VIDEO

Anna Frysz
Anna Frysz
Wideo
od 16 lat
Miasto Bełchatów zaprosiło na dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen"

Dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen"

Miasto Bełchatów zaprosiło na dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen", które odbyły się 11 i 12 lipca br. o godzinie 16 w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych Miejskiego Centrum Kultury w Bełchatowie przy Placu Wolności 10.

Szef kuchni UMAMI SUSHI BAR Grzegorz Cabanowski, Jowita Filipek oraz Aleksandra Gibas uczyli uczestników, jak w domowych warunkach przygotowywać esencjonalny wywar z mięsem, makaronem oraz smakowitymi dodatkami i przyprawami kuchni japońskiej.

Przygotowano m.in. shoyu-ramen – wywar z dodatkiem tare (sos do maczania na bazie shoyu lub mirinu) jest ciemniejszy od innych rodzajów ramen. Główne dodatki to: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. Tę odmianę przyprawia się na ostro przez dodanie czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego.

Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

Ramen to danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu (wywaru) i innych składników. Trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Restauracje z ramenem są w całym kraju, serwując niezliczone regionalne odmiany.

Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lamian”, oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dania, które nosi tę samą nazwę. Bulion jest przyrządzany – w zależności od regionu i specjalności restauracji – z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. Do bulionu, oprócz makaronu, dodaje się różne składniki m.in.: nori – różne gatunki jadalnych wodorostów, jajka na twardo lub półtwardo, w całości lub przekrojone na połowę, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub miso.

Tego lata na dorosłych uczestników czeka jeszcze jedna niespodzianka. „Letnie Grillowanie” (25 sierpnia w godz. od 16 do 19 w CWiIS Plac Wolności 10 MCK Bełchatów, odpłatność: 35 zł) podczas którego uczestnicy przygotują potrawy w towarzystwie sezonowych warzyw pozyskanych z miejskiego ogrodu permakulturowego.

Podczas warsztatów najmłodsze dzieci przeżyją słodką przygodę, przygotowując swoją ulubioną czekoladę (17 lipca w godz. od 11 do 13 w CWiIS Plac Wolności 10 MCK Bełchatów, wiek uczestników: 5 - 10 lat, odpłatność: 35 zł) lub ulubione lody i koktajle z owoców sezonowych (2 sierpnia w godz. od 11 do 13 w CWiIS Plac Wolności 10 MCK Bełchatów, wiek 8 - 12 lat, odpłatność: 35 zł).

Dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen"

W Bełchatowie odbyły się dwudniowe warsztaty kulinarne "Rame...

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto