Dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen"
Miasto Bełchatów zaprosiło na dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen", które odbyły się 11 i 12 lipca br. o godzinie 16 w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych Miejskiego Centrum Kultury w Bełchatowie przy Placu Wolności 10.
Szef kuchni UMAMI SUSHI BAR Grzegorz Cabanowski, Jowita Filipek oraz Aleksandra Gibas uczyli uczestników, jak w domowych warunkach przygotowywać esencjonalny wywar z mięsem, makaronem oraz smakowitymi dodatkami i przyprawami kuchni japońskiej.
Przygotowano m.in. shoyu-ramen – wywar z dodatkiem tare (sos do maczania na bazie shoyu lub mirinu) jest ciemniejszy od innych rodzajów ramen. Główne dodatki to: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. Tę odmianę przyprawia się na ostro przez dodanie czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego.
Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Ramen to danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu (wywaru) i innych składników. Trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Restauracje z ramenem są w całym kraju, serwując niezliczone regionalne odmiany.
Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lamian”, oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dania, które nosi tę samą nazwę. Bulion jest przyrządzany – w zależności od regionu i specjalności restauracji – z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. Do bulionu, oprócz makaronu, dodaje się różne składniki m.in.: nori – różne gatunki jadalnych wodorostów, jajka na twardo lub półtwardo, w całości lub przekrojone na połowę, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub miso.
Tego lata na dorosłych uczestników czeka jeszcze jedna niespodzianka. „Letnie Grillowanie” (25 sierpnia w godz. od 16 do 19 w CWiIS Plac Wolności 10 MCK Bełchatów, odpłatność: 35 zł) podczas którego uczestnicy przygotują potrawy w towarzystwie sezonowych warzyw pozyskanych z miejskiego ogrodu permakulturowego.
Podczas warsztatów najmłodsze dzieci przeżyją słodką przygodę, przygotowując swoją ulubioną czekoladę (17 lipca w godz. od 11 do 13 w CWiIS Plac Wolności 10 MCK Bełchatów, wiek uczestników: 5 - 10 lat, odpłatność: 35 zł) lub ulubione lody i koktajle z owoców sezonowych (2 sierpnia w godz. od 11 do 13 w CWiIS Plac Wolności 10 MCK Bełchatów, wiek 8 - 12 lat, odpłatność: 35 zł).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?