Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tania zupa dziadowska jak z PRL-u. Poznaj przepis na sycący posiłek bez wydawania fortuny. Takiej jeszcze nie jedliście

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa dziadowska to sycący posiłek, dzięki zawartości kaszy perłowej i fasoli.
Domowa zupa dziadowska to sycący posiłek, dzięki zawartości kaszy perłowej i fasoli. Getty Images/intek1/zdjęcie ilustracyjne
Zupa dziadowska to pomysł na sycący posiłek wypełniony tanimi warzywami korzeniowymi, kaszą i fasolą. Taki budżetowy posiłek dla całej rodziny pochodzi z czasów młodości naszych mam i babć. Przepis nawiązuje do receptury zawartej w popularnej książce kucharskiej znanej w czasach PRL-u. Poznaj przepis na zupę dziadowską dla całej rodziny.

W skrócie

Zupa dziadowska nazwę zawdzięcza łatwo dostępnym i tanim składnikom, które można było nabyć w sklepie spożywczym lub na targu.Ta zupa jest ugotowana bez tzw. wkładki mięsnej, więc stąd sugestia, że jest to danie uboższe w składniki niż np.: krupnik gotowany na żeberkach. Jednak sama zupa dziadowska zagęszczona jest słoniną, więc nie jest to danie wegańskie, pomimo użycia roślin strączkowych i kaszy. Poniższy przepis inspirowany jest daniem zawartym w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej opublikowanej w 1985 roku.

Zupa dziadowska – przepis na tani posiłek

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30-40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 50 g fasoli perłowej ze słoika lub puszki,
  • 250 g włoszczyzny,
  • 1 1/2 l wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g kaszy perłowej,
  • 2 łyżki oleju.

Zacierka:

  • 100 g mąki,
  • 1 jajko.

Zasmażka:

  • 30 g słoniny lub masła,
  • 10 g mąki pszennej.

Do podania:

  • 20 g posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić zupę dziadowską?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Można także przepłukać fasolę, moczyć przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Włoszczyznę umyj, obierz, dokładnie oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. W garnku z grubym dnem wlej olej, wrzuć warzywa i chwilę przesmaż, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  4. Warzywa zalej wodą, wsyp kaszę perłową, dopraw solą i gotuj, aż składniki będą miękkie. Trwa to około 12 minut.
  5. Następnie wrzuć fasolę. Z mąki, jajka i łyżki zimnej wody zrób zacierkę i wlej ją do zupy do zagotowania.
  6. Na koniec zupę zaciągnij złotą zasmażką, przyrządzano ze słoniny i mąki. Zagęszczoną zupę zagotuj i przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do zupy dziadowskiej

Oryginalny przepis poza solą nie korzystał z przypraw. Podczas gotowania warto urozmaicić jej smak liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą lubczyku. Warto ją także zaostrzyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ponadto tak jak krupnik można doprawić pieprzem ziołowym, który nada jej wyjątkowego aromatu.

Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje cię do stworzenie własnej wersji domowej zupy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

echodnia.eu Żydowska uczta na Festiwalu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tania zupa dziadowska jak z PRL-u. Poznaj przepis na sycący posiłek bez wydawania fortuny. Takiej jeszcze nie jedliście - Strona Kuchni

Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto