Powiat bełchatowski. Smaki Regionu Łódzkiego. Zupa grzybowa z kaszą perłową

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
W powiecie bełchatowskim nie brakuje lokalnych produktów wysokiej jakości oraz pomysłów na oryginalne potrawy.

Marzena Małecka z Koła Gospodyń Wiejskich Niwy w powiecie bełchatowskim zdradza, że panie z Koła szczególnie polecają zupę grzybową z kaszą perłową.

– Podajemy ją z warzywami korzeniowymi i chipsem z jarmużu – mówi pani Marzena.

Przepis na zupę grzybową z kaszą perłową oraz z warzywami korzeniowymi i chipsami z jarmużu:
Składniki:

  • grzyby (mieszanka mrożonych, suszonych grzybów oraz pieczarek ok. 1,5 kg);
  • seler korzeń 1 szt.;
  • marchew 3 szt.;
  • pietruszka korzeń 2 szt.;
  • cukinia 1 mała;
  • masło kostka;
  • śmietana 30% 0,5 l;
  • kasza 70 dag;
  • sól, pieprz, maggi, wegeta, chili do smaku;
  • jarmuż opakowanie.

Wykonanie :
Wszystkie grzyby dusimy na maśle ok. 0,5 godziny. Następnie dodajemy warzywa korzeniowe starte na dużych oczkach, a cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Dusimy ok. 15 minut. W osobnym garnku gotujemy wcześniej wypłukaną kaszę ok. 0,5 godziny, dodajemy do grzybów i zalewamy bulionem ok. 5 l. Gotujemy i dodajemy przyprawy do smaku. Na małym palniku gotujemy ok. 45 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę 30%. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. W misce mieszamy jarmuż z grubą solą i płatkami chilli. Wsypujemy przyprawiony jarmuż i pieczemy kilka minut. Podawać z pieczywem i chipsem z jarmużu.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich polecają też lokalne produkty: – Twarogi, sery, nabiał z lokalnej mleczarni, chlebek również z lokalnej piekarni, kasze od naszego producenta i grzyby zbierane w lokalnych lasach – wylicza Marzena Małecka. – Warzywa od sąsiadów rolników. No i nalewki.

Okolica słynie z lokalnego pieczywa i produktów lokalnych z tutejszej mleczarni: śmietany, twarogu z bazylią i pomidorami oraz – niespotykanej gdzie indziej – baby twarogowej.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachwala smaki powiatu bełchatowskiego. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podejmuje działania ukierunkowane na wspieranie lokalnych producentów. Działania te stwarzają sprzyjające warunki do rozwoju firm i organizacji lokalnych.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie