Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie wiesz, co zrobić z pigwy? Wypróbuj dziecinnie prosty przepis na syrop na zimę. Wystarczą 2 składniki! Idealny na infekcję i niestrawność

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Nalewka z pigwy to absolutny hit jesieni. Jeśli już stoi na w twojej spiżarni, teraz przyszła pora na syrop na zimę! Pigwa w syropie idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty i deserów. Wykorzystaj trwający właśnie sezon na „polską cytrynę” i przygotuj słoiczki z tą aromatyczną miksturą. Zobacz, jak zrobić syrop z pigwy i dowiedz się, dlaczego warto go pić.

Spis treści

Słój z syropem z pigwy
Syrop z pigwy to świetna alternatywa dla pigwówki. Ze względu na brak alkoholu mogą spożywać go niemal wszyscy. Shaiith/GettyImages

Jakie właściwości ma syrop z pigwy?

Syrop z pigwy to smaczny i jednocześnie wyjątkowo zdrowy dodatek używany najczęściej do zimowych herbat. Dlaczego warto po niego sięgać? Ponieważ jest dobrym źródło kwasu askorbinowego (witaminy C), który jako naturalny przeciwutleniacz wspiera walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi. W 100 g owocu znajduje się m.in. ok. 15 mg kwasu askorbinowego, 40 UI witaminy A oraz 197 mg potasu.

Na co pomaga spożywanie pigwy i jej przetworów? Przede wszystkim wspiera pracę układu odpornościowego organizmu, co jest szczególnie ważne w jesienno-zimowym okresie infekcyjnym. Ponadto polecane jest na oczyszczanie przewodu pokarmowego i poprawę apetytu, a jednocześnie na łagodzenie objawów niestrawności. Wykazuje także działanie obniżające poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów i glukozy we krwi.

Syrop z pigwy – przepis bez gotowania

Syrop z pigwy jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do herbaty. Sam owoc ma cierpki i kwaśny smak, ale z dodatkiem cukru lub miodu stanowi doskonałą, aromatyczną bazę do przetworów.

Przygotowanie syropu z pigwy jest niezwykle proste. Wystarczy umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki owoce ułożone w słoju zasypać warstwami cukru w proporcji 1:1 i pozostawić na 48 godzin, potrząsając naczyniem kilka razy dziennie.

Po dwóch dniach należy zlać powstały syrop do mniejszych słoików i zapasteryzować. Pozostałe owoce można wykorzystać po dodaniu świeżej pigwy do zrobienia np. dżemu lub zachować w syropie i dodawać do herbaty.

Jeśli zdecydujemy się podgrzać syrop (po zlaniu) możemy dodać do niego świeżo starty imbir i sok z cytryny, które nie tylko poprawią walory smakowe, ale także wpłyną pozytywnie na właściwości lecznice syropu. Po przestudzeniu można dodać do niego także miód – jeśli mamy to w planach, zrezygnujmy wcześniej z części cukru.

Kto może pić syrop z pigwy, a komu może zaszkodzić?

Syrop z pigwy uważany jest za bezpieczny dla większości osób. Ostrożnością powinny wykazać się jedynie ciężarne – przed spożyciem powinny skonsultować się lekarzem, osoby cierpiące na cukrzycę oraz rodzice dzieci poniżej roku, ze względu na dużą zawartość cukru. Zalecana dzienna dawka to 2 razy po 25 ml dla osoby dorosłej.

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nie wiesz, co zrobić z pigwy? Wypróbuj dziecinnie prosty przepis na syrop na zimę. Wystarczą 2 składniki! Idealny na infekcję i niestrawność - Strona Zdrowia

Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto