Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Prosty przepis na biszkopt. Pięknie wygląda, jest idealnie wyrośnięty i puszysty. Jak zrobić biszkopt do tortu i ciast z kremem?

Redakcja
Zobacz wskazówki, jak upiec idealnie wyrośnięty i puszysty biszkopt. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz wskazówki, jak upiec idealnie wyrośnięty i puszysty biszkopt. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Biszkopt to pyszne ciasto, które stanowi bazę wielu tortów i wypieków z kremem. Powinien być wyrośnięty, puszysty i nie za suchy. Mam na to niezawodny sposób. Polecam przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. Jeden składnik dodawany do żółtek ma duże znaczenie. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt.

W skrócie

Najlepszy biszkopt do tortów. Sprawdzony przepis

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu. Niestety, zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiem, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Przepis na biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
Porcja na blaszkę o średnicy 24 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Jak zrobić biszkopt?

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów i ciast. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.

pyszny tort z masą z serka mascarpone i owocami

Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosty przepis na biszkopt. Pięknie wygląda, jest idealnie wyrośnięty i puszysty. Jak zrobić biszkopt do tortu i ciast z kremem? - Strona Kuchni

Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto