Gulasz drobiowy ze świderkami
Czas: 1 godzina
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2 duże cebule
1 marchewka
1 duża czerwona papryka
1 kiszony ogórek
3 łyżki oleju
mielona papryka słodka do smaku
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
2 szklanki wody
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżeczki mąki
25 dag makaronu świderki
Przygotowane
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią ).
Mięso polać łyżką oleju , posypać szczypta soli, papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
Obrać marchew i pokroić w krążki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube).
Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki.
Obraną cebulę pokroić w pół plasterki.
W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę.
Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i smażyć aż się zrumienią.
Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie.
Zagotować i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu.
Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić .
Wrzucić makaron do gulaszu. Wymieszać i zostawić na chwilę.
Podawać na głębokich talerzach posypane usiekana zieleniną ( ja lubię szczypiorem ).
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?