Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Wczoraj z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia i Gotowania w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym imienia generała Janusza Głuchowskiego w Bełchatowie odbyło się spotkanie edukacyjne połączone z zajęciami praktycznymi.
Pracownik pionu Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bełchatowie - Joanna Samburska zapoznał wychowanków z problematyką zdrowego żywienia z uwzględnieniem zbilansowanej diety, zasadami zdrowego talerza i rolą wody dla organizmu człowieka. Zwrócono uwagę na problematykę nadużywania soli, cukru i napojów energetycznych. Omówiono zaburzenia odżywiania i zasady zdrowego stylu życia z uwzględnieniem aktywności fizycznej jako nieodłącznego elementu w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Później zaczęło się prawdziwe kulinarne szaleństwo. Uczniowie w zespołach, pod okiem nauczycieli, przygotowali w ramach warsztatów kulinarnych różnorodne potrawy. Były soki, surówki, koreczki, pasty warzywne, kanapki, sałatki owocowe, ciasta a nawet zupa. Potem nastąpiła długo wyczekiwana wspólna degustacja przygotowanych dań. Uczniowie oglądali też filmy edukacyjne, rozwiązywali zagadki oraz rebusy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?