Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mikołaj Rey gotował w Witowie-Kolonii. Znany kucharz chwalił regionalne produkty i świąteczne rarytasy ZDJĘCIA

dag
Już druga edycja Gminnego Przeglądu Stołów Wielkanocnych odbyła się w sobotnie popołudnie (16 marca) w Witowie-Kolonii. O podniebienia odwiedzających zadbało kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Sulejów i znany kucharz Mikołaj Rey.

Za nami II Gminny Przegląd Stołów Wielkanocnych w gminie Sulejów (powiat piotrkowski)

Zapiekanka croque monsiuer czy glazurowana gruszka z serem pleśniowym oraz deser lodowy na bazie lodów z Kłudzic, borówek z Przygłowa i miodów z Barkowic Dużych - to tylko niektóre z rarytasów, których mogli spróbować odwiedzający Gminny Przegląd Kół Gospodyń Wiejskich. Już druga edycja imprezy odbyła się w hali sportowej w Witowie-Kolonii, a wzięło w nim udział kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich.

Odwiedzający mogli spróbować nie tylko świątecznych potraw przygotowanych przez gospodynie z naszego regionu. Wielkanocne specjały, ale w niecodziennej wersji przyrządził także znany kucharz Mikołaj Rey, telewizyjnej publiczności znany finalista programu MasterChef.

- Bardzo dobra zapiekanka z chleba z naszej Doliny Pilicy, pieczonego na zakwasie, z białą kiełbasą, jajkiem i serem, poza tym sałatka z rukolą, sałatą, orzechami, gruszką karmelizowaną w miodzie pitnym - przepyszne! Gruszka rewelacyjna. Jestem mile zaskoczona, że połączenie takich smaków, serów pleśniowych może być tak przepyszne - chwaliła Magdalena Jończyk z KGW w Kłudzicach.

U gospodyń królowały tradycyjne dania polskiej kuchni - stoły uginały się od przekąsek, wędlin czy bab i mazurków. Można też było skosztować regionalnych produktów ze znakiem Dolina Pilicy zwolnij bieg Marka lokalna, a wśród nich również tych z gminy Sulejów. I właśnie z tych produktów Mikołaj Rey przygotował deser - użył lodów z Kłudzic, borówek z Przygłowa oraz miodu z Barkowic Mokrych.

- Regionalne produkty, szczególnie z Doliny Pilicy, smakują rewelacyjnie - chwalił w rozmowie z nami Mikołaj Rey. - Miałem szczęście z nimi gotować - czy to masło czy cudowne nabiały, chleb - o Boże! jaki chleb - coś pysznego - trudno je wszystkie wymienić, jest ich bardzo dużo, ale naprawdę są pyszne i uczciwe - to jest to, co jest dziś potrzebne w gastronomii. Potrzebujemy uczciwości w produkcie, a to co mamy tutaj jest naprawdę uczciwe - dodał.

Potrawy przygotowane wspólnie przez Mikołaja Reya i sulejowskie gospodynie rozchodziły się jak przysłowiowe "świeże bułeczki", a do stołu ustawiały się kolejki. W ramach przeglądu odbyły się również warsztaty tworzenia palm wielkanocnych, a na scenie wystąpili Zespół Ludowy "Piliczanie", grupa Róbmy Swoje oraz Tercet Dobra Woda. Udział w przeglądzie wzięły także panie z KGW Jasienianki z gminy Lubochnia. Imprezę poprowadził Sławomir Rybak, dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury, który był jednym z organizatorów świątecznego przeglądu.

Mikołaj Rey gotował w Witowie-Kolonii. Znany kucharz chwalił...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto