W skrócie
Bułeczki maritozzi to wypiek, który przypomina smakiem połączenie pączków, rurek z kremem i eklerów. Przy tym każde z tych porównań nie oddaje ich unikalnej formy podania. W polskich cukierniach, szczególnie w większych miastach, może spotkać je od czasu do czasu w sprzedaży. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby odtworzyć ten rozpustny przysmak we własnej kuchni. Poznaj przepis na perfekcyjne bułeczki maritozzi.
Bułeczki maritozzi – prosty przepis dla całej rodziny
Liczba porcji: 12 bułeczek.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 650,
50 g mąki ryżowej,
200 ml wody,
70 g cukru,
1 łyżeczka miodu,
1 jajko,
1 żółtko,
10 g świeżych drożdży,
5 g soli,
skórka z 2 pomarańczy,
100 g masła.
Do posmarowania:
1 żółtko.
1 łyżeczka mleka.
Krem do wypełnienia:
400 g śmietanki 30 procent,
40 g cukru pudru.
Jak zrobić maritozzi?
Sposób przygotowania:
Na początku suche składniki wsyp do metalowej misy robota kuchennego.
W kubku rozpuść w wodzie drożdże z cukrem i miodem.
Wlej je do suchych składników, dodaj żółtko, jajko i wyrabiaj na niskich obrotach robota kuchennego wyposażonego w hak przez 5 minut.
Po tym czasie odstaw ciasto do „odpoczynku” na 5 minut.
Ponownie włącz wyrabianie ciasta na średnich obrotach i dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło.
Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Powinno być gładkie i odstawać od misy robota.
Ciasto drożdżowe przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz też wstawić je do niewłączonego piekarnika, aby utrzymać temperaturę.
Po tym czasie podziel ciasto na 12 bułeczek po 90 g.
Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj zwilżonym wodą i czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrastania na 45 minut.
Piekarnik nastaw do nagrzania na 200° Celsjusza na 15 minut przed końcem wyrastania.
Żółtko rozmieszaj z łyżeczką mleka i powstałą mieszanką posmaruj bułeczki maritozzi przed pieczeniem.
Bułki maritozzi piecz w piekarniku przez 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na puszystą masę.
Bułeczki wyjmij z piekarnika, jeszcze ciepłe przekrój wzdłuż nożem do chleba przez środek i rozłóż na boki.
Nadkrojone bułeczki wypełnij kremem z bitej śmietanki. Wyrównaj silikonową szpatułką wierzch, aby utworzyć gładką powierzchnię na deserze.
Gotowe maritozzi możesz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami np.: truskawkami.
Nadmiar maritozzi przechowuj w lodówce do 2 dni od zrobienia. Gwarantuję, że ten przysmak zrobi wrażenie wśród gości, a rodzina nie będzie szczędzić pochwał nad twoimi umiejętnościami cukierniczymi.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?