MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Dni Radomska 2024. C-Bool na zakończenie pierwszego dnia święta miasta. FILM, ZDJĘCIA

Dni Radomska 2024. C-Bool na zakończenie pierwszego dnia święta miasta. FILM, ZDJĘCIA

IV LIGA PIŁKARSKA. Trzebinia wygrywa z Niwą i pozostaje w grze o utrzymanie. ZDJĘCIA

IV LIGA PIŁKARSKA. Trzebinia wygrywa z Niwą i pozostaje w grze o utrzymanie. ZDJĘCIA

Polecamy

Spycimierskie Boże Ciało 2024. Będą zmiany w organizacji ruchu. Jakie?

Spycimierskie Boże Ciało 2024. Będą zmiany w organizacji ruchu. Jakie?

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Czy nauczyciele pracują w piątek po Bożym Ciele? Wyjaśniamy

Czy nauczyciele pracują w piątek po Bożym Ciele? Wyjaśniamy