Za co kochamy mięso indycze? W USA już dziś wyląduje na stołach

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Mięso indycze dobrze wpływa na zdrowie, warto je spożywać nie tylko przy okazji świąt i ważnych wydarzeń.
Mięso indycze dobrze wpływa na zdrowie, warto je spożywać nie tylko przy okazji świąt i ważnych wydarzeń. pixabay.com
Udostępnij:
Chude, lekkostrawne i sycące. Mięso z indyka ma wiele zalet. W ostatni czwartek miesiąca, 25 listopada, Amerykanie zjedzą je w ramach Święta Dziękczynienia. Pieczony w całości drób połączy przy stołach wiele pokoleń. A Polacy? W jakiej wersji serwują indyka?

Co wiemy o indyku?

Według danych GUS w 2020 roku przeciętny Polak zjadał nieco ponad 1,5 kg drobiu miesięcznie, co daje ponad 18 kg rocznie. Wielu z nas zamiast tłustych kaczek i gęsi, coraz częściej stawia na chude mięso – nie tylko popularnego kurczaka, ale też indyka. Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego podał, że w 2020 roku mięso kurcząt stanowiło 82,6 proc. całości produkcji, zaś indyki 15 procent.

Świadomość na temat wartości odżywczych indyczego mięsa cały czas się kształtuje. FPMD kilka lat temu sfinansowała kampanię „Podaj indyka”, w ramach której zachęcała konsumentów do wyboru mięsa indyczego.

- Mięso indycze cechuje delikatna struktura, równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Niewielka ilość tłuszczu zawarta w mięsie indyczym jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna – przekonywali.

To też może Cię zainteresować

Ten rodzaj drobiu ma same zalety. Nie wywołuje alergii, można go podawać dzieciom, sportowcom czy osobom na diecie. Dodatkowo, indyk to źródło witamin D i tych z grupy B oraz wielu składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku i fosforu.

Tradycja z USA

W Stanach Zjednoczonych od lat króluje tradycja świętowania Dnia Dziękczynienia wystawną kolacją z indykiem w roli głównej. Amerykanie wierzą, że ptactwo uratowało ich od śmierci głodowej. Ze słynnym czwartkiem wiąże się też coroczne wydarzenie – ceremonia ułaskawiania jednego z ptaków.

W Polsce indyk podawany jest nie tylko w całości. Przepisów i wariacji może być kilka. Osoby zwracające uwagę na kalorie muszą pamiętać, że każda część ptactwa ma inne wartości. Mniej kaloryczne będą piersi, bardziej udka czy skrzydełka. Mięso doskonale komponuje się z sosami, zapiekankami, może być wykorzystane na pasztet, rosół lub wędlinę.

Pomysły na dania z indyka:

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Materiał oryginalny: Za co kochamy mięso indycze? W USA już dziś wyląduje na stołach - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie