Album pozwala odkryć polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnej formie. Twórczo przetworzone dania prezentowane w książce czerpią z bogactwa smaków naszego kraju. Zróżnicowane propozycje kulinarne zestawione razem tworzą zestaw zaskakujący oryginalnością.
Recenzja książki: Recenzja książki z serii Lektury Reportera "Każdy zrobił, co trzeba"
Znani i cenieni szefowie kuchni proponują wykwintne menu czerpiąc inspiracje z tradycji różnych regionów Polski. Wśród wybitnych postaci, które prezentują swoje przepisy znaleźli się m.in. Adam Okrasa, Paweł Oszczyk, Grzegorz Labuda - w sumie dwunastu kucharzy. Książka podzielona została na cztery części i proponuje potrawy na kolejne pory roku z wykorzystaniem ekologicznych produktów sezonowych. Pośród oryginalnych pozycji znajdują się na przykład „Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie scorzonerą” lub „Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z truflą”. Luksusową publikację wieńczy wyjątkowe, osobiste menu Anny Komorowskiej, która zaprasza do rozsmakowania się w nowej odsłonie narodowej kuchni.
Zobacz: Kuczok: Przeciskam się przez szczeliny, aby się zresetować. Pod ziemią rodzę się na nowo [WYWIAD]
Wszystkie dania opatrzone są doskonałymi graficznie fotografiami, które z prezentowanych potraw czynią nie tylko zachęcające do konsumpcji estetycznie dopracowane dania, ale i wizualnie atrakcyjne obrazy. We wstępie profesor Jerzy Bralczyk w barwny sposób przedstawia historię polskiej kuchni, powiązania pomiędzy smakiem i językiem oraz omawia rolę kuchni w kulturze.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?