Zarówno Katarzyna Banasiak, jak i Jakub Papuga mogli się pochwalić wcześniej udziałem w kursie cukierniczym w ramach projektu pn. „Dziś o jutrze – kursy i szkolenia dla uczniów i nauczycieli ZSP Nr 4 w Bełchatowie”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.
W finałowych zmaganiach udział wzięło 12 drużyn złożonych z dwóch osób, które reprezentowały szkoły z całego kraju. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele ZSP nr 2 w Bełchatowie. Tematem przewodnim rywalizacji były igrzyska olimpijskie. Zadaniem uczniów było upieczenie dwóch tortów w zaledwie 2,5 godziny.
Pierwszy tort miał być udekorowany i w pełni wykończony, a drugi przeznaczony tylko i wyłącznie do degustacji bez dekoracji. Każda z drużyn po wykonaniu zadania prezentowała swoje cukiernicze dzieła.
Ostatecznie dwójka uczniów z Bełchatowa dzięki przygotowanym słodkościom odnotowała bardzo duże osiągnięcie, zdobywając tytuł wicemistrzów Polski.
Uczniowie z "Ekonomika" do startu przygotowywali się pod okiem pani Beaty Duralskiej, a cennych rad udzielił także Marek Trojanowski, właściciel firmy PIEK-POL z Bełchatowa, który współpracuje ze szkołą pod lasem i w ramach projektu przyjmuje uczniów na zawodowy staż.
W Warszawie pojawili się także pozostali uczniowie klas gastronomicznych, którzy brali udział w targach EXPO SWEET 2020, a także dopingowali swoich rówieśników. Ponadto młodzież mogła wykonać pamiątkowe zdjęcie z popularnym w naszym kraju szwajcarskim szefem kuchni i krytykiem kulinarnym Kurtem Schellerem.
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?