Słodkości, którymi zachwycisz swoich najbliższych[PRZEPISY]
Jabłka w szlafroczkach 600 g mrożonego ciasta francuskiego NADZIENIE 8 małych jabłek sok z cytryny 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g konfitury porzeczkowej 2 żółtka ok. 20 goździków Umyj i obierz jabłka, usuwając z nich gniazda nasienne. Włóż je do miski z sokiem cytrynowym, cukrem i cynamonem. Wymieszaj, przykryj i odstaw. Rozmrożone ciasto francuskie podziel na osiem kwadratów równej wielkości i wszystkie rozwałkuj do wymiarów 12x15 cm na posypanej mąką stolnicy. Jabłka osusz papierowym ręcznikiem i umieść na środku każdego kawałka ciasta francuskiego. Otwory po gniazdach nasiennych napełnij mielonymi orzechami i konfiturą porzeczkową. Żółtka roztrzep z łyżką zimnej wody i pędzelkiem posmaruj nimi brzegi ciasta. Rogi podnieś do góry, sklej i dobrze dociśnij. Szczyt każdego ciasteczka zepnij dodatkowo 2-3 goździkami. Jabłka w cieście posmaruj resztą mieszaniny żółtek z wodą, ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złoto żółtego koloru, przez około 20 minut.