Słodkości, którymi zachwycisz swoich najbliższych[PRZEPISY]
Tarta jabłkowa ze śmietaną CIASTO 125 g masła 50 g cukru pudru żółtko 220 g mąki 80 g mąki razowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu NADZIENIE 3 jabłka 300 ml kwaśnej śmietany 150 g cukru łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka tłuszcz i bułka tarta do formy, bita śmietana do dekoracji Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając do niej na końcu żółtko. Wsyp do masy dwa rodzaje mąki oraz cynamon, po czym wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, rozwałkuj ją i wylep ciastem formę, a następnie wstaw ją do lodówki na około 15 minut. Obierz jabłka i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce na cząstki. Ubij kwaśną śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę. Ułóż jabłka na spodzie tarty i zalej je śmietanowym nadzieniem. Piecz ciasto przez 45 minut. Jeżeli po upływie 40 minut tarta będzie nadal blada, możesz zwiększyć temperaturę piecyka na ostatnie 5 minut do 225°C. Potem pozostaw tartę do lekkiego przestygnięcia, a przed podaniem udekoruj ją odrobiną bitej śmietany.