Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Produkt przypomina jajko na twardo, ale skład może zaskoczyć!
Produkt przypomina jajko na twardo, ale skład może zaskoczyć! pixabay.com/EliJan/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo wyprodukowane na bazie roślin.

Szwajcarzy stawiają na produkty wege

Wprowadzenie nowości to ukłon w stronę wegetarian. Wytwarza go ELSA – spółka zależna Migros, a proces produkcji odbywa się w Szwajcarii.

Produkt przypomina jajko na twardo, ale w rzeczywistości jego pochodzenie nie jest zwierzęce. Zewnętrzna warstwa przypominająca skorupkę wytwarzana jest z białka sojowego, a żółtko to wytwór całkowicie roślinny.

To też może Cię zainteresować

Ile kosztują roślinne jaja?

Cena opakowania, które zawiera cztery sztuki roślinnych jaj, to 4,40 franków szwajcarskich.

W Azji też na to wpadli

Wiosną 2021 roku podobny produkt wszedł na rynek w Singapurze. OsomeFood wprowadziło jajko na twardo dla wegan, zwane OsomeEgg. W skład produktu wchodzą m.in. białka pochodzące z grzybów, skrobia, sok z marchwi i przyprawy.

Źródło: KIPDiP, OsomeFood

Tarcza Antyinflacyjna 2.0 - konferencja Mateusza Morawieckiego

Wideo

Materiał oryginalny: Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie