Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu. Samorządy „sypnęły” groszem. ZDJĘCIA

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu. Samorządy „sypnęły” groszem. ZDJĘCIA

Zawodnicy Klubu Karate Morawica i Piekoszów na podium turnieju w Starachowicach

Zawodnicy Klubu Karate Morawica i Piekoszów na podium turnieju w Starachowicach

Polecamy

Metoda 222: prosty sposób na stworzenie trwałego związku

Metoda 222: prosty sposób na stworzenie trwałego związku

Bełchatów. Patryk Marjan i Artur Bartoszewicz o transformacji i Zielonym Ładzie

Bełchatów. Patryk Marjan i Artur Bartoszewicz o transformacji i Zielonym Ładzie

Gmina Bełchatów rozdzieliła miliony złotych wśród samorządów. Kto i na co dostanie?

Gmina Bełchatów rozdzieliła miliony złotych wśród samorządów. Kto i na co dostanie?