Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierniczki na święta. Jak je upiec? To łatwe [PRZEPIS]

JW, rsm
Świąteczne lukrowane pierniczki
Świąteczne lukrowane pierniczki Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Jak upiec świetne pierniczki? Swój przepis zdradza nam Krzysztof Parys, szef Cukierni Art w Art Hotelu we Wrocławiu. Zróbcie na święta pierniczki, jakie serwują najlepsi cukiernicy!

Pierniczki zrób wcześniej
Coraz bliżej święta, magiczny czas kiedy w domu rozchodzi się aromat wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. To właśnie teraz jest najlepszy czas by przygotować pierniczki, które najlepiej smakują 2-3 tygodnie po przygotowaniu.

Jak upiec pierniki?
Pierniczki przygotowuje się szybko i łatwo. Dodatkowo możemy je udekorować aromatycznym lukrem i kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Pierniki możemy wykorzystać także jako ozdoby choinkowe - wystarczy zrobić w nich dziurkę i przewlec wstążkę. Jeśli nie wykorzystamy świątecznego zapasu pierników, wystarczy wyłożyć je do metalowej puszki i delektować się nimi, zawsze kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pierniczki długo zachowują świeżość.

Przepis na pierniczki - składniki na ciasto:

120 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g miodu
450 g mąki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika

Przepis na pierniczki - składniki na lukier królewski
1 białko
250g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Jak upiec pierniki - przygotowanie:

Krok 1 - Wszystkie suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy do nich pozostałe składników i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wycinamy pierniczki.
Krok 3 - Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-180 stopni przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Przygotowujemy lukier. W tym celu ubijamy delikatnie białka, dodajemy połowę cukru pudru nie przestając ubijać. Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy resztę cukru pudru stopniowo, aż do momentu kiedy uzyskamy potrzebną gęstość lukru odpowiednią do dekoracji.
Krok 5 - Wyciągamy pierniki z piekarnika, czekamy aż ostygną i dekorujemy lukrem.

Smacznego! Pierniczki gotowe!

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto