Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zawadowie zdradzają, jak upiec pyszny chleb [PRZEPIS]

Magdalena Buchalska-Frysz
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zawadowie wzięły udział w konkursie na najlepszy „Chleb Ziemi Łódzkiej”. Dziś zdradzają nam, jak upiec pyszny chleb

Konkurs na najlepszy „Chleb Ziemi Łódzkiej”. KGW w Zawadowie.

Dobrze wypieczony, pachnący, z chrupiącą skórką. Tak kojarzy nam się prawdziwy, pyszny chleb. A jeśli jest jeszcze posmarowany masłem, to już nic więcej do szczęście chyba nie potrzeba.

Gospodynie z województwa łódzkiego wzięły udział w konkursie na najlepszy „Chleb Ziemi Łódzkiej” organizowany przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.

Wśród uczestników było m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Zawadowie (gmina Bełchatów). Panie co prawda tych zaciętych zmagań nie wygrały, ale jak mówią:

- To było ciekawe doświadczenie dla nas, które przy najbliższej możliwej okazji pewnie powtórzymy - zapowiadają.

Zgodziły się natomiast podzielić z nami zdjęciami z przygotowań do konkursu i przepisem na pyszny chleb, który przygotowały na konkurs.[/polecane]

Przepis na "Domowy chleb" chleb KGW w Zawadowie.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (lub orkiszowej)
  • ½ kg mąki żytniej

  • 3 łyżki soli

  • 5 szklanek letniej wody

1/2 szklanki:

  • - siemię lniane (jasne}

  • - słonecznik

  • - płatki owsiane

  • zakwas

Wykonanie:
Wszystkie suche produkty wymieszać, dodać zakwas i letnią wodę.. Wyrabiać około 15 minut. Odłożyć 4 łyżki ciasta na następny chleb.

Miskę wyłożyć ściereczką, posypać mąką i wyłożyć ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia 8-12 godzin. Nagrzać piekarnik do 220˚С góra, dół. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłem brytfankę.
Chlebek posmarować jajkiem (roztrzepanym) i posypać nasionami.

Piec 1 godzinę w temperaturze 200˚С, a 30 minut w 170˚С. Po wyjęciu z piekarnika posmarować masełkiem i pozostawić do wystygnięcia.

- Ciasto można przerobić dwa razy, żeby chlebek był bardziej napowietrzony, wierch udekorować według upodobania, pod chlebek można podłożyć naczynie z wodą żeby była wilgotność i chrupiąca skórka - radzą gospodynie z KGW w Zawadowie.

I jak dodają, warto pamiętać, że pierwsze próby wypiekania własnego chleba wymagają dużo cierpliwości.

- Najważniejsze to nie zniechęcać się po kilku nieudanych próbach - radzą. - Należy piec i pamiętać, że doświadczenie czyni mistrza. Poza tym nic tak nie rekompensuje niepowodzeń jak pierwszy udany bochenek.

KGW w Zawadowie rozpoczęło działalność w marcu 2018 roku, obecnie zrzesza 48 pań, mieszkanek tej miejscowości.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zawadowie zdradzają, jak ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto