6 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W przypadku dny moczanowej należy wyeliminować produkty,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/78/e9/62cd63ac38255_o_large.jpg)
fot. Sorapop/Getty Images
Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby. Kurki na pasożyty i trawienie. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową
Mogą być spożywane przez osoby z dną moczanową
W przypadku dny moczanowej należy wyeliminować produkty, które są bogate w puryny, ponieważ podnoszą one stężenie kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji powodują ból i sztywność stawów. Dlatego osoby chore na podagrę nie powinny spożywać grzybów leśnych. Wyjątek stanowią jednak kurki i smardze, ponieważ zawierają one znacznie mniej puryn niż inne gatunki.
Porcja 100 g kurek to źródło 17 mg kwasu moczowego, taka sama ilość smardzów zawiera 30 mg, a borowiki zawierają go aż 92 g, czyli prawie 77 proc. maksymalnego zalecanego spożycia kwasu moczowego w przypadku dny moczanowej.