Od poniedziałku idziemy do fryzjera i restauracji. Co musisz wiedzieć?

Redakcja
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
W ramach III etapu odmrażania polskiej gospodarki, która mocno odczuwa skutki pandemii koronowirusa, od poniedziałku otworzą się salony fryzjerskie i kosmetyczne. Będziemy także mogli pójść do restauracji i kawiarni.

Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:

obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);

używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;

przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.
Dzień przed wizytą personel skontaktuje się z klientem w celu jej potwierdzenia. W trakcie rozmowy powinien zostać poinformowany, że nie może stawić się w salonie, gdy:

występują u niego objawy wskazujące na chorobę zakaźną,

jest w trakcie odbywania obowiązkowej izolacji lub kwarantanny,

zamieszkuje z osobą, która jest poddana obowiązkowej izolacji lub kwarantannie,

w ciągu tygodnia miał kontakt z osobą podejrzaną o zakażenie, zachorowanie lub skierowaną do izolacji.
Klienci nie będą mogli używać w nich telefonów komórkowych

Rząd zdecydował o otwarciu wydzielonej przestrzeni gastronomicznej w centrach handlowych, restauracji, pubów i kawiarni. Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe);

dezynfekcja stolika po każdym kliencie;

zachowanie 2 metrów odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;

zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;

noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Co składa się na cenę paliwa?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie