Serniczek dyniowy
przepis i zdjęcie: Siostry Jarki
Spód
80 g płatków kukurydzianych
40 g miodu
20 g masła OSM Radomsko
Masło i miód rozpuścić. Płatki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonymi masłem i miodem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nasza 22 cm)
Masa serowa
500 g twarogu sernikowego Hej!
300 g puree z dyni
3 jaja
100 ml mleka 2% Ale!
40 g budyniu waniliowego bez cukru
30 g ksylitolu (lub innego słodzika)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z pomarańczy
1. Piekarnik rozgrzać na 160°C (opcja góra dół)
2. Do miski włożyć puree z dyni, twaróg , budyń, ksylitol, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, mleko , 3 żółtka. Całość zblendować.
4. Białka ubić w osobnej misce z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać z resztą masy. Masę serową wylać na spód.
5. Piec 60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na kilka godzin.
Produkty można kupić w sieci sklepów zakładowych OSM w Radomsku
Zupa grzybowa w wersji kremowej
SKŁADNIKI:
300 g mrożonych grzybów
2 małe marchewki - 110 g
2 średnie ziemniaki - 300 g
mała cebula - 120 g
6 łyżek śmietanki UHT 30% Mu!
1,5 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
WYKONANIE:
W garnku umieść oliwę, masło oraz grubo siekaną cebulę. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika, bez przykrywki przez 10 minut. Dodaj rozmrożone i lekko rozdrobnione grzyby i wszystko smaż na małej mocy palnika przez kolejne 10 minut, już pod przykrywką.
Po tym czasie do garnka wlej też bulion oraz dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchew oraz obrane ząbki czosnku. Całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Kolejno dodaj przyprawy oraz sok z cytryny. Zupę zmiksuj na gładki krem. Wlej śmietankę UHT 30% Mu. Wymieszaj zupę. Zagotuj i wyłącz.
Bigos staropolski
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
50 dag wołowiny
50 dag kiełbasy Złoczewskiej
2 cebule
kilka suszonych grzybów
5 łyżek powideł śliwkowych
szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
sól
Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać kapustę, pokrojone plasterki kiełbasy Złoczewskiej, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Wyjątkowy karp wigilijny
Składniki:
1 kg karpia
kilka ząbków czosnku
mielony czarny pieprz
1 cytryna
przyprawa Złota rybka (Rol-tim) lub Przyprawa do karpia (Rafex)
sól
mąka
jajka
bułka tarta
oliwa z oliwek
masło
Sposób przygotowania:
1. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na tzw. „dzwonki”.
2. „Dzwonki” nacieramy solą i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny.
3. Spłukujemy sól, karpia przekładamy do miski bądź salaterki.
4. Kroimy cytrynę w plastry i obkładamy niby rybę. Wstawiamy na noc do lodówki (jeśli ktoś przygotowuje karpia w Wigilię może natrzeć sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym – uzyskujemy podobny efekt).
5. Wyciągamy rybę, nacieramy świeżo wyciśniętym czosnkiem, pieprz i dobrowolnie wybraną przez Was przyprawą.
6. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce.
7. Smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek (powoli, na małym ogniu).
Kapusta z grochem
Składniki:
500 g grochu łuskanego
1 kg kapusty kiszonej
3 cebule
olej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta kminku (opcjonalnie)
sól/ pieprz/ cukier do smaku
Groch zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Przełożyć do garnka, w razie potrzeby wlać więcej wody aby całkowicie przykrywała groch i zagotować z odrobiną soli. Zebrać pianę i gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż będzie zupełnie miękki. Otworzyć pokrywkę i odparować resztę wody. Groch może się rozgotować. Kapustę posiekać (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać wodą na sitku). Włożyć do garnka, zalać małą ilością wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając i ewentualnie uzupełniając płyn (kapusta nie może się przypalić, ale musi być miękka). Na końcu tak samo jak w przypadku grochu, zdjąć pokrywkę i odparować resztę płynu. Na dużą patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmażać przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Dodać kapustę i mieszając smażyć przez około 10 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać groch, wymieszać i pogotować przez ok. 5 minut.
Pierogi z kapustą, grzybami i żurawiną
Składniki
Ciasto
ok. 500g mąki pszennej
1 żółtko
gorąca, przegotowana woda
Farsz
1kg kapusty kiszonej z żurawiną Dros
1,5 szkl suszonych grzybów leśnych
1 cebula
0,5 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jabłko starte na tartce
sól
pieprz
Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pozostawić na co najmniej parę godzin, a potem ugotować do miękkości i bardzo drobno posiekać. Kapustę umieścić w garnku i zalać zimną wodą (tyle by przykryć kapustę). Poddusić na małym ogniu do miękkości i drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Na końcu dodać kapustę i smażyć razem jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Zdjąć z ognia, dodać jabłko i kaszę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika. Zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. W rozwałkowanym cieście, szklanką wykrawać kółka. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi np. za pomocą widelca. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować partiami aż pierogi zaczną wypływać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?