Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kudłacze- przepis na pyszną kostkę kokosową. Zobacz, jak łatwo powrócić do smaków dzieciństwa

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Kudłacze, zwane także kokosankami, kostką kokosową czy lamingtonami, smakują po prostu genialnie, a przygotowuje się je banalnie prosto.

Kudłacze- przepis na pyszne kokosowe ciastka

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
50 g masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
3/4 szklanki mleka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
Ponadto:
200 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i miód. Powoli ucierając wlewać mleko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do brytfanny. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kostkę.

Mleko, masło, cukier puder i kakao zagotowujemy, a następnie studzimy. Kawałki ciasta zanurzamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto