Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kruche i słodziutkie. Lepsze niż z McDonalds'a i to bez wychodzenia z domu! Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami

Redakcja
Te ciasteczka przygotowuje się w kilkanaście minut, a drugie tyle zajmuje czekanie, aż się upieką. Deser jest banalnie łatwy w wykonaniu.
Te ciasteczka przygotowuje się w kilkanaście minut, a drugie tyle zajmuje czekanie, aż się upieką. Deser jest banalnie łatwy w wykonaniu. Anna Moyseowicz
Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami to słodkie pyszności, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Przypominają nieco słynne wypieki z sieci McDonald's, ale są od nich mniej tłuste i jeszcze smaczniejsze. Decydując się na tę wersję oszczędzisz nie tylko czas oraz zdrowie, ale i pieniądze, bo unikniesz pokusy w postaci burgerów i frytek. Sprawdź przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami.

Spis treści

Masz ochotę na słynne ciastko z McDonalda, ale bez wychodzenia z domu i marnowania czasu na dojazd oraz czekanie w kolejce? Polecam ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż te ze słynnej restauracji. Polecam!

Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami

Liczba porcji: 6
Czas przygotowywania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy

Czytaj też: Szybka tarta z ciasta francuskiego z jabłkami i budyniem. Jest prosta i pyszna. Wypróbuj przepis na ciasto z jabłkami, które uda się każdemu

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 gramów),
  • 2 jabłka,
  • jajko,
  • 25 gramów słodzonego budyniu waniliowego,
  • 60 mililitrów wody,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • opcjonalnie dodatkowo łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę cynamonu na posypkę.

Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami?

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni albo w garnczku roztopić masło, dodać jabłka i smażyć.
  3. Po kilku minutach smażenia dodać cynamon i brązowy cukier, smażyć jeszcze chwilę.
  4. Do szklanki wlać do około 1/4 wysokości chłodnej wody i wsypać budyń, rozmieszać.
  5. Budyń wlać do jabłek i chwilę podgrzewać, aż całość zgęstnieje.
  6. Ciasto przekroić w poprzek na pół i wzdłuż na kilka mniejszych kawałków. Mi wyszło 12 części, z których powstało później 6 ciastek.
  7. Na 6 kawałków ciasta nakładać farsz, po około dwie łyżeczki na kawałek. Uważać, aby farsz nie znajdował się zbyt blisko brzegów.
  8. Przykryć kawałki ciasta z farszem pozostałymi fragmentami i skleić boki za pomocą widelca.
  9. Rozbić jajko i posmarować nim ciastka.
  10. Piec ciastka w 180 stopniach Celsjusz przez około 15 minut, aż będą rumiane.
  11. Po przestygnięciu ciastka można posypać posypką z cukru i cynamonu.

Pyszna kawa z pianką

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kruche i słodziutkie. Lepsze niż z McDonalds'a i to bez wychodzenia z domu! Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami - Strona Kuchni

Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto