Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gęsina w Drużbicach w roli głównej. Kto wygrał kulinarny konkurs i jakie dania królowały?

Ewa Drzazga
Konkurs kulinarny z gęsiną w roli głównej rozstrzygnięto w Drużbicach
Konkurs kulinarny z gęsiną w roli głównej rozstrzygnięto w Drużbicach Ewa Drzazga
"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" to hasło konkursu kulinarnego, który rozstrzygnięto dziś w Drużbicach (powiat bełchatowski). Podniebienia jury podbiła "świętomarcińska gęś po drużbicku" i smalczyk gęsi. Co jeszcze podano?

Gęsina w Drużbicach była dziś najważniejsza. Drużyny biorące udział w konkursie "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" serwowały gęsi nadziewane (np. jabłkami i żurawiną czy kaszą), pasztety z gęsi, zrazy gęsi, roladki z gęsiny, piersi z gęsi w galarecie, czerninę z gęsiny, flaki z gęsiną, smalczyk... Jury i goście imprezy starania kucharzy - amatorów docenili: wszystkie potrawy podczas degustacji dosłownie zniknęły.
Zobacz, jakie dania z gęsiny serwowano dziś w Drużbicach
Jury za najsmaczniejsze uznało dania przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Drużbic. Kolejne miejsca zajęły drużyny z Huciska, Stefanowa, Chynowa i druhowie z OSP Wadlew. To właśnie oni zebrali największą owację od publiczności,która kojarzy druhów raczej z akcjami gaśniczymi niż przygotowaniem wykwintnych dań z gęsiny...

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto