Kiełbaska, kaszanka i warzywka
Oczywiście to nadal najpopularniejsze dania na grilla. Nic przecież nie smakuje tak dobrze, jak spieczona kiełbaska. Kaszanka, zarówno ta prosto z grilla, jak i dopieszczona cebulką i ostrymi przyprawami, również nie jednego smakosza przyprawia właśnie o cieknącą ślinkę. Dla wielbicieli mniejszej ilości tłuszczyku doskonałe są warzywa, jak choćby bakłażan, cukinia, szparagi i wiele innych. Dobrze doprawione smakują po prostu genialnie.
Karkówka i żeberka zawsze w modzie
Musztarda, ketchup, miód, ostra i słodka papryka, kilka ząbków rozgniecionego czosnku, odrobina soli i pieprzu i marynata gotowa. Doskonale sprawdza się zarówno do karkówki jak i żeberek. Pasuje także doskonale do kurczaka, bez względu na fakt, czy zamarynujemy w niej pierś, skrzydełka czy nóżki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zachęcamy do posmakowania burgerów z grilla. Mięsko mielone, przyprawione ulubionymi przyprawami, zmieszane z drobno posiekaną cebulką i uformowane w kotleciki w połączeniu z podpieczoną bułeczką, ogórkiem kwaszonym i ketchupem oraz musztardą tworzą niesamowitą smakową kompozycję. Mięso mielone doskonale wypada na grillu również w formie koft. Po prostu palce lizać.
Szaszłykowe szaleństwo
I tu zaczyna się prawdziwa zabawa. Co komu na myśl przyjdzie, kompozycje jakich podniebienie zapragnie. Po prostu można tworzyć do woli. Pokrojone mięsko, kiełbaska, boczuś, do tego cebulka, ulubione warzywka i tworzymy swoje wypasione, kolorowe i najlepsze pod słońcem szaszłyki. Doskonałą kompozycja jest boczek połączony z oliwkami. Wspaniale spakuje również kiełbaska z ogórkiem kwaszonym, pomidorkiem, cebulką i czosnkiem. Oczywiście nie można zapomnieć o najbardziej popularnych szaszłykach, czyli tych z piersią z kurczaka i warzywami. Żeby mięsko nie było suche, warto w takich szaszłykach użyć także słoninki. i pamiętajcie, najlepsze jest zawsze mięsko trochę wcześniej zamarynowane.
Polecają się na grilla
Bardzo dobrze na grillu wypadają także ryby. Soczysty pstrąg z masełkiem, czoskiem i odrobiną cytryny, przyprawiony według uznania czy łosoś lub dorada. Tu również każdy grilluje, to co lubi najbardziej. Coraz chętniej na grilla rzucamy także krewetki. Wspaniale z grilla smakuje czosnek. zawinięty w folię aluminiową, przytrzymany do czasu aż się niemalże rozpuści, jest doskonałym dodatkiem do pieczywa z grilla.Doskonałym zwieńczeniem takiej grillowej imprezy jest serek camembert. Podany z sosem borówkowym lub żurawinowym potrafi zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia.
A czemu by nie kociołek?
To może jeszcze rozwiązanie nie wszystkim znane, jednak przez tych, którzy z niego korzystają bardzo lubiane. Do kociołka można wrzucić mieszankę mięska, kiełbasy, słoninki, warzyw i oczywiście przypraw. Można także w ten sposób przyrządzić doskonałą golonkę w kiszonej kapuście, podlewaną piwem. I w tym przypadku stawiamy na swoje smaki i to, co mamy ochotę w danej chwili zjeść. To doskonała alternatywa dla tych, którzy od czegoś pieczonego wolą coś duszonego. To też świetne rozwiązanie dla wielbicieli zup, ponieważ taki kociołek daje nam możliwość ugotowania jej w wybranym przez siebie miejscu.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?