Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami. Poznaj prosty przepis na pyszną wegetariańską przystawkę

Katarzyna Puczyńska
Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami. Prosty przepis. Przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami.
Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami. Prosty przepis. Przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. Z tej okazji mamy dla Was ciekawy, prosty przepis. Carpaccio w wegetariańskiej wersji to świetny pomysł na efektowną przystawkę, która z pewnością wszystkim będzie smakować. Słodki burak, kwaskowe jabłko i chrupiące orzechy włoskie, a to wszystko doprawione pysznym sosem winegret. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis!

Popularne carpaccio to danie kuchni włoskiej z plastrów surowego mięsa, polane oliwą z oliwek z dodatkiem kaparów czy cienkich plasterków parmezanu. Obecnie nazwę carpaccio często stosuje się w rozszerzonym znaczeniu, a do dania dodaje się na przykład cienko pokrojone ryby, warzywa czy owoce.

Mamy dla Was wegetariańską wersję tej przystawki. Plasterki buraków z kwaskowym jabłkiem i winegretem z dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną sera feta – to pomysł na nie tylko pyszną, ale i bardzo zdrową potrawę.

Przepis na carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami

Na półmisku ułóż buraki i jabłka, całość polej winegretem. Do przystawki dodaj kilka kostek fety, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki.
Na półmisku ułóż buraki i jabłka, całość polej winegretem. Do przystawki dodaj kilka kostek fety, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 małe buraki
  • jedno jabłko
  • kilka orzechów włoskich
  • ser feta
  • natka pietruszki
  • sos winegret: 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 6 łyżek oleju lub oliwy, sól i pieprz
  • opcjonalnie ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Jak przygotować carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami?

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. 60 min.
  2. Gotowe buraki przestudź, a następnie obierz i pokrój w plastry.
  3. Przygotuj winegret. Do czystego słoiczka wlej sok z cytryny, miód, musztardę i olej, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zakręć słoiczek i potrząsaj energicznie, aż masa zmieni kolor i stanie się gęstsza (patrz zdjęcie w galerii).
  4. Jabłko umyj, przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój w plasterki.
  5. Na półmisku ułóż buraki i jabłka, całość polej winegretem.
  6. Do przystawki dodaj kilka kostek fety, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki.

Carpaccio będzie się pięknie prezentować ozdobione odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!

Zobacz w naszej galerii krok po kroku, jak przygotować carpaccio w wersji wege!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Co najczęściej zamawiamy na dowóz? Komentarz

Wideo

Materiał oryginalny: Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami. Poznaj prosty przepis na pyszną wegetariańską przystawkę - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie