Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone!

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Każdy z nas kiedyś miał styczność z mięsem mielonym, ale nie każdy wie, jak z nim postępować. Oto 6 najgorszych błędów, jakie popełniamy!
Każdy z nas kiedyś miał styczność z mięsem mielonym, ale nie każdy wie, jak z nim postępować. Oto 6 najgorszych błędów, jakie popełniamy! HOerwin56 Pixabay.com Pixabay.com
Mięso mielone jest bardzo popularne i chętnie przygotowywane w polskich domach. Z mięsa mielonego można ugotować wiele przepysznych potraw – zapiekanki, spaghetti, kotlety oraz pieczeń. Jednak jest to bardzo kapryśny produkt, który wymaga specjalnego traktowania. Wiele osób popełnia kardynalne błędy, przygotowując, przechowując i rozmrażając mięso mielone.

Mięso mielone można przygotowywać na wiele sposobów. Uwielbiają go małe, większe dzieci jak i dorośli. Jednak przyrządzenie go nie jest takie łatwe. W trakcie przygotowywania obiadu z mięsem mielonym w roli głównej można popełnić wiele błędów, które mogą mieć przykre skutki.

Jak kupić dobre mięso mielone?

Mięso jest najlepiej mielić w domu i od razu przyrządzić. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, to większość sklepów oferuje taką usługę na miejscu, wówczas jest pewność, że otrzymacie to co wybraliście. Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne.

W przypadku mięsa mielonego paczkowanego warto zapoznać się z etykietą. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest traktowana jako środek konserwujący.

Przeczytaj:

Jak sprawdzić świeżość mięsa mielonego?

Mięso mielone powinno mieć swój odpowiednim kolor (barwa jest uzależniona czy jest to mięso wołowe, wieprzowe czy np. indycze). Szary kolor mięsa może zaniepokoić i wówczas zastanawiamy się, czy jest ono dobre do spożycia. Najlepszym sposobem do sprawdzenia świeżości produktu jest wykorzystanie zmysłu węchu, wzroku i dotyku. Z pewnością brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa powinna nas zaniepokoić. Jednak w przypadku mięsa mielonego czasami dzieje się tak, że jest ono szare? Czy wówczas nadaje się do spożycia? Mięso szarzeje w przypadku dostania się do niego powietrza. Z pewnością nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i w żadnej mierze nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, lepiej jest je wyrzucić!

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone! - Kurier Poranny

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto