Sezon na smażoną rybkę trwa. Choć danie to najbardziej kojarzy się z wakacjami nad morzem, to serwowane są także m.in. w Głogowie, Sławie, Radzyniu, Boszkowie czy Brennie. Działają tam dobre smażalnie ryb.
Warto je odwiedzić i sprawdzić osobiście, jak smakują. Tym bardziej, że majówka w tym roku jest długa.
Zobacz też:
Wśród dobrych miejscówek warta polecenia jest też smażalnia w Sosnówce, do której jeżdżą smakosze nawet z Głogowa. Przy okazji wypadu w Karkonosze można zajechać na smaczną rybkę serwowaną w przystępnych cenach.
Zobaczcie miejsca, które polecają internauci. Adresy w podpisach pod zdjęciami w naszej galerii.
Jeśli lubicie sami przygotowywać rybkę, to podajemy sprawdzony przepis. Smacznego!
Pstrąg z grilla – przepis z dodatkiem koperku
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 oczyszczone pstrągi,
- 20 ml oleju,
- 5 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/2 świeżej cytryny,
- 20 g posiekanego koperku,
- 10 g masła czosnkowego.
Jak zrobić pstrąga z grilla?
Przygotowanie:
- Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury.
- Następnie z folii aluminiowej przygotuj rodzaj naczynia w kształcie łódki.
- Pstrąga należy opłukać i wytrzeć z nadmiaru wody. Naciętego pstrąga należy obsypać wewnątrz solą i czarnym pieprzem.
- Następnie należy włożyć do każdego pstrąga po 3 plastry cytryny.
- Kolejnym krokiem jest wypełnienie ryby ulubionymi ziołami np.: koperkiem i masłem czosnkowym.
- Pstrąga należy zamknąć, posmarować olejem i umieścić w naczyniach z folii aluminiowej.
- Pstrąga trzeba umieścić na rozgrzanym grillu. Pstrąga należy piec przez około 4 minuty. Następnie trzeba oddalić rybę od bezpośredniego kontaktu z temperaturą i zostawić pod przykryciem w cieple rusztu, aby doszła. Zajmie to maksymalnie 5 minut.
- Pstrąg z grilla jest gotowy, gdy mięso będzie białe (ścięte), a oczy mętne.
- Pstrąg z grilla jest gotowy do spożycia.
Dodatki do pstrąga z grilla
Pstrąg z grilla znakomicie smakuje podany z chlebkiem ziołowym, foccacią lub pieczonymi ziemniakami. Można podawać do ryby frytki z batatów albo domowe purée ziemniaczane. Ponadto nie można zapomnieć o warzywach w postaci soczystych surówek. Mogą to być tradycyjne propozycje na bazie kapusty pekińskiej albo surówka z pora i jabłka. Ciekawie smakuje także domowe kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim.
Jak marynować pstrąga?
Jeżeli macie więcej czasu, możecie zamarynować pstrąga przez całą noc w lodówce, aby ryba nabrała smaku. Należy dokładnie wymieszać ulubione przyprawy np.: oliwę, sok z cytryny, szczypiorek, natkę pietruszki, kolendrę, posiekany czosnek i słodką paprykę w proszku. Mieszanką należy nasmarować rybę, a po kilku godzinach spędzonych w chłodnym miejscu grillować.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?