Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co wrzucić na ruszt, by grill nie był nudny. Wyszukane dania na grilla

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Sebastian Michałczyk kucharz
Grill 2023. Słoneczne i upalne dni zachęcają do spędzania czasu w ogrodach, altanach czy przy basenie. To idealny moment na odpalenie grilla i skosztowanie przepysznych dań przygotowanych w otoczeniu bujnej zieleni. Co wrzucić na ruszt, by grill nie był dla nas rutyną? Jakie dania zaserwować naszym bliskim i gościom poza tradycyjną kiełbaską, karkówką czy szaszłykami ?

Grill 2023. Najlepsze dania na grilla

od 16 lat

Kiełbaska, kaszanka, karkówka... Szaszłyki, kurczak czy grillowane warzywa. Te potrawy najczęściej goszczą na naszych rusztach. Wzbogacone o dipy i sałatki są dopełnieniem każdej imprezy czy też sposobem na rodzinny posiłek w otoczeniu pięknej zieleni. Czasem jednak szukamy przepisu na coś innego, co urozmaici nasze grillowanie. Co wówczas wrzucić na ruszt? Sprawdźcie w naszej galerii, jakie dania poleca Sebastian Michałczyk, kucharz z Wielunia pasjonujący się m.in. w daniach z owocami morza w roli głównej.

Co wrzucić na ruszt, by grill nie był nudny. Wyszukane dania na grilla

Polecane na grilla przez Barbora.pl PRZEPISY

Kurczak z grilla w jogurtowej marynacie z sosem bazyliowo-pietruszkowym
2 filety z kurczaka
patyczki do szaszłyków

Marynata: 200 g jogurtu greckiego, 3 ząbki czosnku, 1 cytryna ( sok i skórka), 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczka mielonego pieprzu

Sos: pęczek pietruszki, garść liści bazylki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 200 g jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Jogurt umieść w misce, dodaj skórkę otartą z cytryny i sok. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolej oliwę, ocet, miód i wsyp oregano, sól i pieprz. Wymieszaj. Mięso umieść w marynacie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 12 godzin. Wyjmij mięso z lodówki na ok 30 minut przed grillowaniem. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, usuwając nadmiar marynaty. Mocno rozgrzej ruszt i lekko posmaruj olejem. Grilluj mięso przez ok 3 minuty z każdej strony.  Przygotuj sos: Zmiksuj liście pietruszki i bazylii z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
www.barbora.pl

Quesadilla z grillowanymi warzywami

4 placki tortilli
250 g sera żółtego
2 papryki
1 cukinia
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
oliwa
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę podziel na pół, usuń gniazdo nasienne i przekrój każdą połówkę na 4 części. Cukinię pokrój w plasterki o grubości ok 1 cm. Pieczarki umyj i pokrój na grubsze plastry. Obraną cebulę również na plastry. Warzywa skrop łyżką oliwy z oliwek, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa ugrilluj. Na suchą patelnię lub grilla włóż placek tortilli. Posyp 1/4 tartego sera, wyłóż połową warzyw, posyp kolejną częścią sera i przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż kilka minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni. Obróć delikatnie na drugą stronę. Wyłóż na deskę i pokrój na części. Analogicznie postępuj z kolejnymi plackami tortilli. Podawaj jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym lub salsą ze świeżego pomidora z cebulką, oliwą i kolendrą.
www.barbora.pl

Burger wołowy z grilla

4 bułki hamburgerowe
400 g burger wołowy
liście ulubionej sałaty
2 pomidory
1 duży ogórek konserwowy
1 cebula
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
www.barbora.pl

Karczek z grilla
560 g karkówki bez kości - w plastrach
5 łyżek oleju
1 łyżka ostrej musztardy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka miodu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą na pastę. Każdy plaster karkówki dokładnie wysmaruj marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mięso wyjmij z lodówki ok 30 minut przed grillowaniem. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie przez ok. 5 minut z każdej strony.
www.barbora.pl

Sałatka ziemniaczana na grilla
700 g ziemniaków
3 duże ogórki kiszone
100 g boczku wędzonego - w plastrach
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy dijon
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy przestygną obierz i pokrój w niedużą kostkę. Ogórki pokrój w kosteczkę. Boczek podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na chrupiąco. Do miski wsyp ziemniaki i ogórki. Dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę pokruszonym na małe kawałki chrupiącym boczkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Co wrzucić na ruszt, by grill nie był nudny. Wyszukane dania na grilla - Działoszyn Nasze Miasto

Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto