Uszka z farszem rybnym Uszka z farszem rybnym

Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia (© Babciagramolka-Bunia)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Potrawa na wigilię. Uszka z farszem rybnym do zupy z karpia.

Pracochłonne . Podaję do ,,Wigilijnej zupy z karpia rodem z kresów „
Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .

Czas : 1 godzina

Składniki :
1/3 szklanki ugotowanego mięsa z karpia ( rozdrobnionego i dobrze oczyszczonego z ości )
1 średniej wielkości cebula
sól
pieprz mielony
1 jajko
2 łyżki wody
10-12 łyżek mąki + mąka do podsypywania w czasie wałkowania

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i rozdrobnione gotowane mięso z karpia .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce .
Na talerzu układać uszka i zalewać zupa rybną .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Przepisy świąteczne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!