Już wakacje! Snucie więc podróżniczych planów należałoby przełożyć na ich realizację! W podjęciu konkretnej decyzji mogło pomóc spotkanie pn. "PALCEM PO MAPIE: AZJA". Tym razem przed przybyłymi miłośnikami wędrowania i poznawania świata delikatnie odsłaniano tajemnice kontynentu, tak by móc go tylko zasmakować, zauroczyć się i podejrzeć przez krótką chwilę...
O podróżniczym życiu, o odkrywaniu niezwykłości Azji, o tym co w azjatyckich krajach urzeka, co powoduje, że chce się tam wciąż wracać opowiadała Ania Hnidiuk.
O pięknie Tajlandii, o regionalnych przysmakach, o tym jak spełniać swoje podróżnicze marzenia mówiła Ola Baranowicz.
Wśród ciekawostek warto zwrócić uwagę na owoce w Azji. Są nietypowe. Salak, kaki, smoczy owoc, karambola, jabłko budyniowe, owoc chlebowca oraz wiele innych, zaskakują smakiem, kształtem, zapachem i nieoczywistością. Dojrzewają w tropikalnym słońcu. Oblewają się różnorodnością kolorów i przybierają niesamowite kształty. Nie zawsze łatwo jest dotrzeć do ich wnętrza. Trudny do zdefiniowania smak niejednokrotnie kryje się dopiero za łuskami, kolcami, bąblami, wypustkami lub skorupkami. Zaskakują zarówno barwą, rozmiarem, konsystencją jak i specyficznymi właściwościami. Niekiedy mają odrażający zapach oraz smak. Ogólnie bywają...dziwne. Tak jak np. durian. Uprawa drzewa durianowego rozprzestrzeniła się na większość krajów Azji południowo- wschodniej. Z zapylonych przez nietoperze kwiatów, rodzą się żółte, pokryte kolcami owoce, osiągające nawet 40 cm długości i wagę około 5 kg. Jednak to nie z gigantycznych rozmiarów słynie durian, a z charakterystycznego zapachu porównywanego do woni zepsutego mięsa lub...przepoconych skarpet. W większości hoteli spotkamy tabliczkę z rysunkiem z przekreślonym królem owoców. Za wniesienie duriana grożą surowe konsekwencje...
Co do pożywienia... Popularne żaby, robale, chrząszcze, cykady i wszelkiego rodzaju inne owady są wyśmienitą przekąską azjatycką. Smaczne, usmażone, chrupiące i bogate w białko stanowią idealne uzupełnienie lokalnej diety. Goście w Kawiarnii ZDK również degustowali azjatyckie smakołyki choć po zdjęciach wędzonych szczurów, suszonych pajęczaków, robaków, much i skorpionów... wszystko chociaż wyglądajace smakowicie wydawało się lekko podejrzane (bo może to np. świerszcz) jednak ( w większości) bardzo smaczne. Potwierdza się, że co nieznane - budzi respekt...
Podczas tego wyjątkowego przedsięwzięcia można było dowiedzieć się, jak takie plany realizować na własną rękę lub za pomocą biura podróży. Jak ustrzec się przed niebezpiecznymi sytuacjami oraz niezręcznym zachowaniem. A przede wszystkim jak spełniać swoje marzenia by móc później o tych fantastycznych przygodach i emocjach tak ciekawie opowiadać i zachecać innych do poznawania świata...
Wydarzenie "Palcem po mapie: Azja" odbyło się 22 czerwca (czwartek) o godz. 17:00 w Zamojskim Domu Kultury. Spotkanie zorganizowano w ramach projektu Stacja Kreatywna-Szósta. Podróż, dofinansowanego ze środków Miasta Zamość.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?