Łosoś Łosoś

Łosoś w słodkawej marynacie (© Babciagramolka-Bunia)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Potrawa na wigilię. Łosoś w słodkawej marynacie.

Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie
Składniki :
2 dzwonka z łososia ze skórą
sok z 1 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżeczki konfitury morelowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
1 łyzeczka musztardy sarebskiej
1 łyżeczka miodu
sól - szczypta
pieprz mielony - szczypta
1 łyżka masła
Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .
Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Przepisy kulinarne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!