Kompot Kompot

Kompot z suszonych owoców i bakalii. (© Babciagramolka-Bunia)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Potrawa na Wigilię. Kompot z suszonych owoców i bakalii.

Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych . Bardzo aromatyczny .

Czas : 30 minut

Składniki ;
10 śliwek suszonych
10 moreli suszonych
5 daktyli
2 przekrojone na ćwiartki suszone figi
½ szklanki rodzynek
10 plastrów suszonych jabłek
10 plastrów suszonych gruszek
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 goździki
kawałek laski wanilii
4 łyżki cukru
1 ½ litra wody

Owoce i przyprawy zalać wodą , osłodzić i gotować na małym gazie 30 minut . Ostudzić .Podawać przecedzony lub z owocami , chłodny lub letni jak kto woli .

Przepis: Babciagramolka-Bunia


Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Przepisy kulinarne

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

rosa (gość)

NIE GOTOWAĆ !!! bo zmętnieje, jedynie zaparzyć wrzątkiem na 3 dni przed Wigilią i odstawić w chłodne ale nie bardzo zimne miejsce. Będzie przejrzysto kryształowy !!!