Jak przygotować doskonałą kawę. Oto kilka cennych porad

Coraz więcej Polaków mając do wyboru kawę lub herbatę, wybiera tę pierwszą. Szacuje się, że już 80 procent Polaków sięga po kawę - statystyczny Polak wypija jej ponad 3 kg rocznie.

Możemy już mówić o prawdziwej modzie na picie kawy. Napój ten nie kojarzy się już jedynie z zastrzykiem energii pochodzącym z kofeiny, który stawia na nogi i przyspiesza przemianę materii. Wraz ze wzrostem spożycia kawy rośnie też świadomość tego, co pijemy i co chcemy pić. Popularną kiedyś w Polsce kawę po turecku, zastąpiła początkowo kawa rozpuszczalna, a teraz – nieodzownym elementem wyposażenia naszych kuchni są ekspresy do kawy.

Jak przyrządzić doskonałą kawę?

Zaczynamy od wyboru gatunku kawy. Napar najwyższej jakości uzyskamy jedynie z kawy ziarnistej. Aby wydobyć jej głęboki aromat, potrzebny będzie młynek. Dostępne są młynki żarnowe i nożowe. W młynku żarnowym ziarenka kawy są mielone za pomocą dwóch, wolno obracających się stożkowych lub płaskich żaren.

W młynkach tych jest regulacja odległości pomiędzy żarnami, dzięki czemu uzyskujemy odpowiednią grubość zmielenia kawy. Pamiętajmy, aby korzystając z tego typu młynka kontrolować grubość ziaren w czasie mielenia, bo nie gwarantuje on równomiernego ich rozdrobnienia. Tańszym urządzeniem są młynki nożowe, które doskonale nadają się też do mielenia dodatków do kawy, np. cynamonu.

Pamiętajmy! Kawa mielona zaczyna tracić aromat już godzinę po zmieleniu ziaren. Dlatego najlepiej mielić ją bezpośrednio przed parzeniem. Natomiast całe, palone ziarna kawy tracą swój smak i aromat po 2 tygodniach. Kawa zmielona łatwo absorbuje zapachy z otoczenia, co może negatywnie pływać na smak naparu.

Stąd ważny jest sposób i warunki jej przechowywania – w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła. Jeżeli kupujemy kawę mieloną, to po otwarciu trzymajmy ją w opakowaniu fabrycznym zamkniętym klamrą, umieszczonym w pojemniku próżniowym (ale nie metalowym).

Po przygotowaniu ziaren kawy, czas na wybór urządzenia do parzenia. Jest kilka domowych sposobów, aby przyrządzić napar. Pierwszym z nich jest kafetiera zwana również kawiarką – metalowy dzbanuszek składający się z trzech części. Kafetiera działa w bardzo prosty sposób – do dolnego zbiorniczka wlewamy wodę, następnie wsypujemy do sitka zmieloną kawę, dokręcamy górną część i stawiamy na ogniu. Po kilku minutach do górnego zbiorniczka, pod wpływem ciśnienia zaczyna wlewać się zaparzona kawa.

Gratka dla prawdziwego kawosza: Jaką kawiarkę wybrać

Napar kawowy możemy przygotować też używając ekspresu. Są ekspresy przelewowe, ciśnieniowe i kapsułkowe. Ekspresy przelewowe to modele doskonałe dla wielbicieli tradycyjnej kawy. Przygotowują bowiem intensywny, mocno pobudzający napój. Wystarczy nalać wodę do pojemnika, następnie zamieścić filtr i nasypać do niego zmieloną kawę. Ich zaletą jest to, że możemy zdecydować o ilości przygotowywanego naparu - od jednej do nawet kilkunastu filiżanek.

Z kolei ekspresy ciśnieniowe parzą kawę wykorzystując gorącą wodę pod wysokim ciśnieniem. Skraca to czas kontaktu wody z kawą. To sprzyja wydobyciu głębi jej aromatu, a jednocześnie ogranicza przenikanie do napoju goryczy, dzięki czemu kawa jest łatwiej przyswajalna przez organizm. Ekspresy ciśnieniowe są niezwykle funkcjonalne i proste w obsłudze.

Pozwolą przygotować klasyczne espresso, kawę americano, a kiedy mają wbudowaną dyszę do spieniania mleka – cappuccino, latte bądź macchiato. Wybierając ekspresy ciśnieniowe zwróćmy uwagę na moc grzałki i ciśnienie. Im większa moc, tym woda szybciej się zagrzeje, co znaczącą skróci czas przygotowania kawy.

W zależności od wymagań, możemy wybrać manualny, półautomatyczny i automatyczny model. Korzystanie z ekspresu ciśnieniowego podczas przyjęcia, gdy chcemy w krótkim czasie przygotować większą ilość kawy, jest niepraktyczne. W takich sytuacjach niezawodny jest ekspres przelewowy.

Zwolenników mają też ekspresy kapsułkowe. Są one nieco droższe w eksploatacji od standardowych urządzeń, jednak są dużo wygodniejsze. Umożliwiają przygotowanie pełnej gamy napojów kawowych w różnych smakach – możemy kupić kapsułki z klasycznym latte, mocca, cappuccino, a nawet z gorącą czekoladą lub herbatą.

Aby przygotować latte macchiatto, cafe latte czy cappuccino niezbędna jest idealnie kremowa pianka. Jeśli nie posiadamy ekspresu kapsułkowego bądź ciśnieniowego, wyposażonego w specjalną dyszę umożliwiającą spienianie mleka, przydać się nam może spieniacz do mleka.

Uwaga! Aby otrzymać delikatną mleczną piankę, potrzebujemy świeżego mleka o krótkim terminie użycia, czyli takiego, sprzedawanego w torebkach foliowych lub butelkach, a nie opakowaniach kartonowych. Zawiera ono mniej białka niż mleko UHT i właśnie dlatego lepiej się spienia. Pamiętajmy, że aby uzyskać pyszną piankę o konsystencji jogurtu, mleko musi być podgrzane, a nie zimne.

Kawiarniany savoir vivre
Parzenie kawy jest sztuką samą w sobie, ale i jej picie wymaga znajomości i przestrzegania kilku zasad. Pierwsza zasada etykiety dotyczy łyżeczki – należy ją kłaść zawsze na spodku, po prawej stronie filiżanki. Dobrze, gdy dotyka lekko naczynia. Absolutnym faux pas jest opieranie jej o krawędź spodka, lub picie kawy z łyżeczką wewnątrz filiżanki. Łyżeczka służy wyłącznie do mieszania napoju. Próbowanie nią kawy i jej oblizywanie, to najczęściej spotykane błędy.

Druga zasada dotyczy słodyczy, które powinno podawać się do kawy. Zdecydowanie nieodpowiednie są ciastka z kremem, których słodki smak nie pasuje do naturalnej goryczy kawy. Małą czarną najlepiej serwować z kawałkiem gorzkiej czekolady, herbatnikiem korzennym, lub bakaliami oprószonymi kakao. Do espresso nieodzowna jest mała szklaneczka czystej, niegazowanej wody.

Espresso podaje się z wodą
Dla wielu początkujących kawoszy cel podawania espresso z małą szklaneczką wody bywa nie do końca jasny.
Fot. Pexels (Pixabay.com)

Podawanie wody ma za zadanie umożliwić rozkoszowanie się smakiem esencjonalnego naparu. Należy ją więc popijać przed przystąpieniem do picia kawy, tak aby wypłukać z ust wszelkie pozostałości innych smaków, które mogłyby zakłócić wyrafinowany smak kawy.

W czym serwować kawę
"Małą czarną" najlepiej podawać w porcelanowej filiżance ze spodkiem. Naczynie powinno utrzymywać właściwą temperaturę naparu przez minimum kwadrans. Na spodku warto położyć kawałek gorzkiej czekolady, który idealnie komponuje się z goryczą czarnej parzonej kawy.

Espresso serwuje się w niewielkich (100 ml), porcelanowych filiżankach, które mają grube ścianki. Ważne jest, żeby filiżankę podgrzać przed podaniem kawy i napełnić ją tylko do połowy.

W większych filiżankach (np. 320 ml) podaje się kawę cappucino (napar espresso zmieszany w równych proporcjach z parowanym mlekiem, zwieńczony puszystą pianką, która może być ozdobiona cynamonem, kakao lub startą czekoladą). Aby pianka utrzymała się dłużej na powierzchni kawy, należy wlewać napój do naczynia, które ma temperaturę pokojową.

Mleczny rarytas w postaci Caffe Latte (napój z 1/3 espresso i 2/3 mocno spienionego mleka) można podać w filiżance lub w kubku o objętości od 220 do 250 ml.

Do podania napoju Irish Coffe (mocna kawa z dodatkiem whiskey i brązowego cukru, ozdobiona na wierzchu bitą śmietaną) niezbędny jest szklany kubek z uszkiem i na wysokiej nóżce.

Redakcja

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3