Jeśli do tej pory truskawki nie kojarzyły się Wam ze Świętami Bożego Narodzenia, to spójrzcie na tę choinkę.

Na szczęście świeże owoce różnych gatunków można teraz kupić przez cały rok. Niektóre z nich to świetny sposób na naprawdę oryginalne ozdoby bożonarodzeniowe. W łatwy i szybki sposób możemy przygotować niebanalną choinkę z truskawek. Nie tylko wygląda doskonale, ale też tak smakuje!

Potrzebujemy tylko: stożek z tektury (możemy go wykonać samodzielnie), kawałek pergaminu, czekoladę oraz truskawki. Przyda się też dekoracyjna podstawka i ozdobna serwetka. Przed przystąpieniem do prac truskawki trzeba opłukać i poczekać, aż wyschną oraz stopić czekoladę. Smak i rodzaj czekolady zależy od naszych upodobań.

Tekturowy stożek owijamy pergaminem. Za pomocą stopionej czekolady mocujemy stożek do podstawki. Następnie zanurzamy końcówki truskawek w czekoladzie i przyklejamy je do stożka, zaczynając od dołu. Dobrze jest wstępnie przebrać truskawki według wielkości – największe układamy na dole, mniejsze na górze choinki. Powinnyśmy jeszcze zadbać o zwieńczenie naszej choinki z truskawek. Z pozostałej czekolady możemy wykonać kilka gwiazdek, a kiedy zastygną, umocować je ma czubku choinki.
Taka choinka z truskawek na każdym zrobi wrażenie, a w dodatku można ją zjeść!

Przepisy kulinarne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!